Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019

ΜΟΥΣΙΚΗ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ



Δείτε την απίστευτη οπτικοποίηση του ήχου! Ολα γύρω μας είναι κύματα.

 Η Κυματική αποτελεί ιδιαίτερο κλάδο της Φυσικής που κύριο αντικείμενο έρευνας και μελέτης έχει το φυσικό φαινόμενο της διάδοσης μιας διαταραχής και συνεπώς τη μεταφορά ενέργειας σε μορφή κύματος όπως τούτο εκδηλώνεται.

Ο ήχος, το φως, οι σεισμοί, οι ακτίνες Χ, τηλεοπτικά σήματα, σήματα τηλεκατεύθυνσης κλπ, διαδίδονται όλα με κυματική κίνηση. Η Κυματική προσδιορίζει και εξετάζει όλα τα χαρακτηριστικά ενός κύματος καθώς επίσης και τα είδη και την συμπεριφορά αυτών. Οι δύο μεγάλες κατηγορίες των κυμάτων είναι τα μηχανικά κύματα (ήχος, σεισμοί, κτλ) και τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα (φως, ραδιοκύματα, κτλ). Τα μηχανικά κύματα απαιτούν για τη διάδοσή τους, την ύπαρξη κάποιου υλικού μέσου, ενώ τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα μπορούν να διαδίδονται και στο κενό.


Πως επηρεάζει η μουσική τον εγκέφαλό μας;

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Ted δημιούργησε ένα κατατοπιστικό video σχετικά με την επίδραση της μουσικής στον εγκέφαλό μας. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας που έχει εξελιχθεί δραστικά την τελευταία δεκαετία, οι επιστήμονες μπορούν πλέον να παρακολουθήσουν την δραστηριότητα του εγκεφάλου και να μελετήσουν τις συγκεκριμένες περιοχές που ‘φωτίζονται’ κάθε φορά που ακούμε μουσική. Ένας υγιής εγκέφαλος θα παρουσιάσει μεγάλη δραστηριότητα κάθε φορά που του δίνεται μια εντολή ή ένα ερέθισμα. Αυτό που ανακάλυψαν οι επιστήμονες είναι πως στους μουσικούς η εγκεφαλική δραστηριότητα είναι τεράστια όταν παίζουν το αγαπημένο τους μουσικό όργανο ενώ ενεργοποιούνται πολλές περιοχές και με μεγάλη ταχύτητα. Δείτε περισσότερα στο video!


Πως το τραγούδι επηρεάζει την υγεία μας

* το τραγούδι στέλνει το σώμα "οι σωστές" δονήσεις που αυξάνουν τη ζωτικότητα μας ·
* κατά τη διάρκεια του τραγουδιού στον ανθρώπινο εγκέφαλο, γίνονται ειδικά χημικά στοιχεία που μας βοηθούν να νιώσουμε την αίσθηση της ειρήνης και της χαράς ·
* το τραγούδι βελτιώνει την κυκλοφορία στην περιοχή του λαιμού, η οποία έχει θετική επίδραση στις φωνητικές χορδές, τις αμυγδαλές και πολλούς λεμφαδένες στο λαιμό, και συνεπώς αυξάνει σημαντικά την τοπική ανοσία (με άλλα λόγια, σπάνια άρρωστος από τα κρυολογήματα) ·
* Η βελτίωση της προσφοράς αίματος κατά τη διάρκεια του τραγουδιού οδηγεί σε αύξηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας. Ο εγκέφαλος αρχίζει να δουλεύει πιο εντατικά, η μνήμη βελτιώνεται, κάθε πληροφορία είναι πιο εύκολη να την αντιληφθείς.
* το τραγούδι είναι πολύ χρήσιμο στις πνευμονικές ασθένειες, καθώς είναι η αναπνευστική γυμναστική που προωθεί την ανάπτυξη του θώρακα, την κατάλληλη αναπνοή, και μειώνει σημαντικά τον αριθμό των οξέων πνευμονική συνθηκών.
* με κανονικό τραγούδι, το επίπεδο της ανοσοσφαιρίνη και της υδροκορτιζόνη, που είναι ενδείξεις καλής ανοσίας, αύξηση του σώματος ·
* έχουν αναπτυχθεί μέθοδοι που αντιμετωπίζουν το τραύλισμα με το τραγούδι και βοηθούν στη βελτίωση της ορθοφωνίας ·
* το τραγούδι χρησιμοποιείται ακόμη και στον αγώνα κατά της παχυσαρκίας: Μερικές φορές οι υπερβολικά πλήρεις άνθρωποι προσφέρονται όταν αισθάνονται την αίσθηση της πείνας αντί να τρώνε για να τραγουδήσουν δύο ή τρία τραγούδια.
Προσοχή, κορίτσια! Το τραγούδι βελτιώνει τη ροή του αίματος στην περιοχή του κεφαλιού και γενικά αναζωογονεί το σώμα, η κατάσταση του δέρματος βελτιώνεται.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ειδικοί προτείνουν να τραγουδούν τουλάχιστον 5 λεπτά την ημέρα, προσαρμογής το τραγούδι σε φυσικές ασκήσεις.

 
Από που πήραν τα ονόματά τους οι νότες;
 


Τι είναι και κατά πόσο ισχύει το "Φαινόμενο Μότσαρτ";
 

Τι χρώμα είναι η μουσική; (Μέρος 1ο)
 

Τι χρώμα είναι η μουσική; (Μέρος 2ο)
 

Πως μας ωφελεί η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου;
 

 
ΑΡΘΡΑ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: